Keresett kifejezés:
Ma 2015. május 25., Orbán napja van.

Fogantatás előtt | Élettörténetek | Meddőség | Örökbefogadás | Természetes gyógymódok | Dúlák, segítők
 
Kezdőlap
Elérhetőség
TAVAM
Csatlakozás
Önkéntes hírek
Programajánló
Fórum
Szakértő válaszol
TAVAM hírlevél
Várandósok Klubja
TAVAM klub
TAVAM háló
TAVAM az iskolákban
Születés Hete
Aktuális projektek
Képgaléria
Linkajánló
Lombikbébi programBencsik Andrea      

In Vitro Fertilizáció – Embrió Transzfer (IVF-ET)

Lombikbébi-kezelésen a szervezeten kívül történő megtermékenyítés különböző formáit értjük, amelyek során a spermiumok és a petesejt találkozása, s így a petesejt megtermékenyülése a szervezeten kívül, laboratóriumi körülmények között történik.

Az első lombikbébi születése óta eltelt 26 évben ez a tudomány széles körben elterjedt, dinamikus fejlődésen ment keresztül, egyre újabb és újabb eljárások, technikák váltak ismertté és alkalmazhatóvá a mindennapokban. Napjainkban e beavatkozások segítségével összességében 25-35 százalékos eredményességgel érhető el terhesség. Az eljárás sikeressége nagy mértékben függ a nő életkorától. Három embrió visszaültetése esetén, 30 év alatti életkorban 30-35 százalékos a terhesség bekövetkeztének valószínűsége, 30-35 év között kb. 25%, 35 és 40 év között 15%, 40-45 éves kor között kb. 5%. Aki 45 éves kor fölött kíván IVF eljárást, annak külön nyilatkozatban kell tudomásul vennie, hogy a terhesség valószínűsége 0 és 1 százalék között van.


Gyógyszeres előkészítés, beállítás

Lombikbébi-programba kerül az a pár, akinél a terhesség inszemináció útján sem következne be. Leggyakoribb indikációja (orvosi szükségessége) az elzáródott petevezeték, az endometriózis, valamint a nagyon rossz spermakép. A magyar törvényi szabályozás értelmében azok a párok is kérhetik a programban való részvételt, akiknél már hat sikertelen inszeminációs kísérlet történt.

A bonyolult eljárás több lépcsőből áll. Elsőként a női szervezetben hormontartalmú gyógyszerek (tabletták és injekciók) segítségével el kell érni, hogy a petefészkekben a szokásos havi egy petesejt helyett több termelődjön. Az optimális tüsző- illetve peteszám hat, de nem ritka, hogy 8-10, sőt akár 15 (!) tüsző is érlelődik. Ezt kontrollált hiperstimulációnak nevezzük, amely 8-12 napig tart. Ezen időszak alatt a gyógyszerek hatását ultrahang-vizsgálatokkal és vérvételből történő hormon-meghatározásokkal ellenőrzik.

Az eljárás sikeressége nagy mértékben függ attól is, hogy beérik-e az optimális számú tüsző. Nem csodálkozhatunk tehát azon, hogy ezekben a napokban az érintett pár életének központi kérdése a tüszőszám, amelyet megfelelő nyitottságuk esetén környezetükkel is igyekeznek részleteiben megosztani.


A petesejtek leszívása – punkció

A stimuláció végén ki kell nyerni a női szervezetből a petesejteket. Ez a tüszőleszívás, vagy más néven punkció, amely kisebb műtétnek felel meg. A punkcióra a folyamatos ellenőrzések alapján előre meghatározott napon, általában a reggeli órákban kerül sor. Annak érdekében, hogy a petefészkekben érlelődő tüszők közel azonos méretűek, érettségűek legyenek, s a műtétet megelőzően ne történjen meg a tüszőrepedés, a punkció előtt 32-36 órával nagy mennyiségű HCG-hormont tartalmazó injekciót kap a beteg. A műtét – a páciens kérésének megfelelően – történhet altatásban vagy altatás nélkül. Annyi mindenhez hasonlóan a fájdalomérzet is egyénenként eltérő. Van, aki a fájdalom elkerülése érdekében kéri az altatást, van, aki attól tart, hogy fokozott izgalmi állapota, feszültsége befolyásolhatja a műtét sikerességét.

A petesejtek leszívása ultrahang-vezérlés mellett történik, a hüvelyboltozaton keresztül bevezetett speciális tű segítségével. A tűt beszúrják a tüszőbe, s vákuummal szívják le a tüszőfolyadékot. Ezt követően a biológusok mikroszkóppal keresik meg a folyadékban úszó petesejtet. Külső szemlélőként is ezek a műtét izgalmas pillanatai. Az egyes leszívások között egy-két perc telik el, az orvos feszülten várja a biológus válaszát: van-e petesejt, vagy csak granuloza- és kumulusz-sejteket sikerült leszívni. Ilyenkor is van még esély arra, hogy a következő „mosásnál” előkerül a petesejt.

Átmeneti megnyugvás következik a beteg számára abban az esetben, ha sikerült a szervezetéből megfelelő számú petesejtet leszívni. A műtétet követően 6 órát kell pihennie orvosi ellenőrzés mellett, ezután mehet haza. Méltán érzi úgy, hogy ő mindent megtett, és megadással várja a csigalassúsággal vánszorgó következő 48 óra elteltét, a megtermékenyülés kifürkészhetetlen jövőjét és eredményeit.


A petesejt megtermékenyítése

A leszívott petesejtek táptalajba kerülnek, és 37 fokos hőmérsékletű termosztátban várják találkozásukat a hímivarsejtekkel, amelyre 3-6 óra múlva kerülhet sor. A klasszikus lombikbébi-eljárás során akár több százezer – az inszeminációnál már ismertetett módon kezelt – hímivarsejtet helyeznek egy-egy petesejthez, amelyek közül a természethez hasonló módon választódik ki a nyertes: a leggyorsabb és legrátermettebb fog behatolni a petesejt belsejébe. A kis csészékben elhelyezett petesejtek és spermiumok táptalajban úszva visszakerülnek a termosztátba. A következő napon, 18 óra elteltével az orvos és a biológusok értékelik a megtermékenyülést. Sikeres megtermékenyülés esetén két mag látható a petesejten belül, az anyai és az apai előmag. Ez a 2 PN állapot, azaz két pronukleusz található benne. Táptalajcsere (átágyazás) után visszakerül a termosztátba, majd a következő nap, tehát 48 óra elteltével következik az embrió értékelése. Szerencsés esetben ekkor 2-3-4-5-6 sejtes lehet az embrió, s ebben az állapotban kerül be az anyaméhbe.


Embriótranszfer

A visszaültetés, azaz embriótranszfer hüvelyi úton történik, fájdalommentes, pár perces beavatkozás. Egy speciális katéter segítségével az embriók közvetlenül a méh üregébe kerülnek, amelynek pontos helyét előzőleg, a menstrució idején történt szondázás során határozták meg. A beültetés után a páciensek kb. egy órát pihennek, pozitív gondolatokat és bíztatást küldve a parányi embrióknak a beágyazódáshoz. A törvények alapján maximum három, sikertelen próbálkozás után négy embrió ültethető vissza. Gyakran előfordul, hogy 8-10 embrió is fejlődésnek indul. A „szám feletti”, transzferre nem kerülő embriók sorsáról a pár közösen dönt: lehetőségük van lefagyasztani későbbi felhasználás céljából, megsemmisíteni vagy felajánlani más, terméketlen házaspároknak illetve kutatási célokra.

Tapasztalatok szerint a következő két-három hét szinte a legnehezebb időszak valamennyi pár életében. Érthető ez, hiszen egy olyan mérföldkő felé közelednek, amely végérvényesen megváltoztathatja életüket, valóra válthatja régen dédelgetett álmaikat. Ebben az időszakban dől el, hogy a parányi embriónak sikerül-e befészkelődni és továbbfejlődni. A 21. napon végzett ultrahangvizsgálat adhat végső bizonyosságot a sorsdöntő kérdésre.

Szólj hozzá! Olvasd el, mit írtak erről a témáról a fórumban!


A cikksorozat többi eleme
 • Meddőségi kezelések, megoldási lépcsők
 • Lombikbébi program
 • Asszisztált hatching (AHA)
 • D+ módszer
 • ICSI  Küldje el e-mailben ezt a cikket!
  Feladó (e-mail):
  E-mail cím, ahová küldöd:
  Megjegyzés:

 • Kapcsolódó cikkek

  Preimplantációs Genetikai Diagnosztika (PGD)
  Ez a nemrégiben kidolgozott módszer lehetővé teszi a genetikai rendellenességek kiszűrését az ivarsejtek illetve az embriók vizsgálatával, még az embrió visszaültetését megelőzően.
  Részletek

  A rovat összes cikkét megnézem  E-mail:
   

    Impresszum | Kapcsolat  EasyWeb